Er du afhængig af mobilen?

Telefonen har fået en større og større betydning for mange menneskers hverdag. Mange vil højst sandsynligt nikke genkendende til at det lille apparat, er det første de tjekker om morgenen, og det sidste de ser på, før de går i seng. For mange er det måske blot en vane, de ikke tilegner den store indflydelse, men faktisk kan det have større konsekvenser, end vi lige går og tror.

Telefonen kan bruges til ALT

Mobiltelefonen er en højteknologisk opfindelse, der er i konstant udvikling. Det er principielt muligt at gøre sig alle sine elektroniske foretagender gennem mobilens tonsvis af apps og andre geveje. For eksempel er det, foruden alle mulighederne på de sociale medier og så videre, muligt at foretage SMS-lån, betale i supermarkederne, overføre penge fra ens netbank, scanne QR-koder og meget mere.

Men det er ikke kun positivt, at telefonen har fået en så stor indvirkning på menneskers hverdag. Faktisk viser det sig, at den gennemsnitlige dansker bruger mere end syv timer om dagen på telefonen, hvorfor der er tale om en direkte afhængighed af mobilen, der kan sammenlignes med ludomani eller overspisning.

Hvordan kan du vide, om du er afhængig?

Når det kommer til afhængigheder såsom ludomani, viser det sig, at det er forventningen om belønning snarere end den faktiske belønning, som forstærker adfærden. Denne afhængighed kan perspektiveres til mobilen og især de sociale medier, hvor det er forventningen om, hvad der foregår på spil-appen eller de sociale medier, der kan være svær at slippe. Det er dermed ikke skærmen, du er afhængig af at se på, men det er det, der er inde bag skærmen.

Der er tale om det såkaldte Fear of missing out-begreb, der går ud på, at du ikke kan lade telefonen være, fordi du ikke vil gå glip af det dine venner og sociale netværk foretager sig. Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, har du måske en tendens til at være afhængig af din iPhone, Samsung Galaxy eller lignende.

Brug mobilen med måde

Det er svært at være et ungt menneske med et socialt netværk uden at være at finde på enten Facebook, Snapchat eller Instagram. Det er dog muligt at være aktiv på de sociale medier uden at udvikle noget, der minder om en direkte afhængighed. Et godt råd er at bruge mobilen med måde, således at du ikke benytter den i situationer, hvor der ikke er behov for det.

Mobilen er et perfekt apparat til, når du keder dig eller sidder i bussen og venter. Du bør dog ikke benytte den, når du sidder med din familie ved spisebordet eller er sammen med en ven eller veninde, du ikke har set i mange måneder. Hvis det først er kommet dertil, hvor du ikke kan lade telefonen ligge, selvom du sidder i en situation, hvor det vil være upassende at finde den frem, bør du måske overveje at fryse den en smule ud af dit liv – eller i så fald lære at bruge den på anstændig vis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *