Hvad er en selvangivelse?

Du har sikkert hørt det før – Selvangivelse, men hvad er det egentligt og hvordan er det relevant for dig? En selvangivelse er, som det fremgår af ordet, en angivelse indberettet af dig selv og om dig selv, nærmere bestemt om din anslåede indkomst i løbet af det forgangne år samt hvor meget du umiddelbart forventer at tjene i det kommende år. Det er en essentiel den af det at være skattepligtig borger og agerer som grundlag for hele skatteberegningen af din samlede indkomst.

Ved årets begyndelse vil du oprette en formodning om, hvad du kommer til at tjene i løbet af året. Dette inkluderer din løn, offentlige ydelser som Statens Uddannelsesstøtte m.m. Det hele foregår elektronisk, hvilket betyder at SKAT fremsender dig deres opgørelse per automatik via din e-boks. Det betyder ligeledes, at du selv kan redigere selvangivelsen elektronisk, hvis der er fejl eller mangler, hvilket gør hele processen lettere og mere effektiv.

Hvilken selvangivelse er relevant for mig?

Lyder det som en uoverskuelig opgave, at skulle stå for din selvangivelse? Så kan du roligt slå kold vand i blodet, for SKAT fremsender på årlig basis en fortrykt selvangivelse til dig. Her er din løndata automatisk indhentet fra dine arbejdsgivere i det forgangne år via dit personnummer. Det er derfor din opgave at tjekke denne automatiske selvangivelse efter for fejl og mangler. Dette er hvad der kaldes en almindelig selvangivelse og hvad de fleste danskere vil opleve at få i deres e-boks når tid er.

Hvis du derimod er selvstændig erhvervsdrivende eller har forretning i udlandet, skal du selv udfylde hvad der kaldes en udvidet selvangivelse. Hvis sidstnævnte er tilfældet, skal du i stedet have fat i en selvangivelse for udenlandsk virksomhedsdrift, da reglerne herpå er en smule anderledes.

Hvor meget du forventer at tjene, kan selvsagt variere – Måske får du uventet et nyt job, et bi-job eller der sker andre uventede ting på arbejdsfronten. Derfor er det smart løbende at redigere din selvangivelse eller i hvertfald tjekke den grundigt efter, når den lander hos dig.

Hvad skal jeg være opmærksom på med min selvangivelse?

Mange enten glemmer eller er helt uopmærksomme på, at man som lønmodtager og skattepligtig borger har en række fradrag, man kan trække fra på sin selvangivelse. Det betyder i de fleste tilfælde, at du betaler for meget i SKAT og har mulighed for at hente nogle af dine penge hjem. Det kræver dog, at du er opmærksom på dem, og ved, hvilke rubrikker i din selvangivelse du skal holde øje med og huske at ændre, hvis de er relevante for dig. En af de mest typiske fradrag på din selvangivelse er kørselsfradraget, som du kan trække fra, hvis du har mere end 24 kilometers transport på arbejde, uanset om du kører selv eller tager offentlig transport. Ved at udfylde denne rubrik og udfylde den korrekt, kan du altså med din selvangivelse hive nogle penge retur.

Husk ligeledes at opgive, hvis du er medlem af en A-kasse. Dette kan du nemlig også få trukket en andel fra af i SKAT, så længe du husker at opgive det på din selvangivelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *