ÅOP er kiloprisen på dit lån

Står du og er i gang med at tage dit et lån, men er der nogle af begreberne og termerne, som du undrer dig over? Hvad står ÅOP for eksempel lige for? Og hvordan er det nu helt præcist en trækprocent fungerer?

Hvis du aldrig har taget lån før, så kan det til at starte med virke ret overvældende med alle de forskellige termer og begreber, som bliver kastet rundt i flæng af de forskellige låneudbydere. Bare rolig. Her giver dig en kort introduktion til begreberne, og du vil hurtigt komme til at føle dig komfortabel indenfor låneverdenen.

Læs med her, og bliv klogere på lån, så du bedre kan vælge det lån, der lige netop passer dig.

Hvad er ÅOP?

Forkortelsen ÅOP står skrevet i småt under langt de fleste lån. Forkortelsen står simpelthen for ’årlige omkostninger i procent’.

Låneudbydere er forpligtede til at oplyse omkring ÅOP for hvert enkelt lån, og du kan dermed som låneudbyder nemt og sikkert bruge ÅOP til at sammenligne langtidspriser på de forskellige lån. For eksempel kan det sagtens være, at du finder to forskellige lån, hvor den umiddelbare købspris så absolut er til den ene af lånenes fordel. Men hvis det lån samtidig har en meget høj ÅOP, så kommer det lån sikkert også til at koste dig langt mere på længere sigt, fremfor det lån der har en lav ÅOP.

Gå derfor altid efter det lån, der har den laveste ÅOP. På den måde sikrer du dig selv imod lige pludselig at blive løbet over ende af renter, og at du kommer til at betale langt mere tilbage i renter, end det egentlige lån du tog.

Forskel på lån

Når du først er gået i gang med at søge efter gode lån, så finder du hurtigt ud af, at der er ret stor forskel på de former for lån, du kan tage. Det skyldes blandt andet, at potentielle låntagere har meget forskellige behov og dermed også forskellige krav. For eksempel har du som låner ikke de samme behov som din nabo, hvis du selv er ude efter et huslån, og han blot mangler penge til nyt vintertøj til børnene.

Før du går i gang med at låne penge, er det derfor en god ide lige at sætte sig ned og gøre sig selv klart om, hvilken form for lån man bør have fat i. Rigtig mange danskere har egentlig blot brug for et mindre privatlån, som kan hjælpe dem med at få råd til de lidt større indkøb som for eksempel ny vaskemaskine, vintertøj eller nye møbler til havestuen. Du kan læse mere om det gode ved privatlån på sn.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *