Det skal du huske, når du tager lån

At tage et større lån som for eksempel et realkreditlån kan være en stor beslutning, og derfor er det vigtigt, at du har styr på de vigtigste ting i forbindelse med lånet. Ofte vil dit reakreditinstitut gerne hjælpe dig, men for at de kan hjælpe dig bedst muligt, så må du også gerne selv have styr på det mest basale. Det gælder især, hvis det drejer sig om at tage et lån for at kunne købe et hus.

For eksempel kan du hurtigt lave en liste over, hvad lånet skal bruges til, hvor stort det cirka bliver, og hvordan jeres økonomi ellers ser ud. Her kan jeres bank ofte hjælpe jer et godt stykke ad vejen.

Der er forskellige former for afgifter forbundet med et lån, som for eksempel tinglysning, og så handler det om, at du er sikker på at kunne betale lånet tilbage, også selvom du står uden job. Det kan du, hvis du er medlem af en a-kasse.

Afgifter og udgifter

Der er flere forskellige afgifter forbundet med at tage lån. Først og fremmest er der selvfølgelig afgiften på selve lånet – det vil sige renten, du betaler, i mens du betaler lånet tilbage. Uanset hvor og hvordan man tager et lån, om det er i din bank eller i et realkreditinstitut, så vil der altid være en eller anden form for rente tilknyttet.

En anden afgift, du ikke kan komme uden om, når du skal tage et større lån, der skal betales tilbage over en længere periode, er tinglysningsafgiften. Tinglysning i det hele taget er ret vigtigt, når du tager for eksempel et boliglån, fordi det skal ”offentliggøres på tinge”, altså stå til offentligt skue, at du har taget et lån. Det gælder sådan set, uanset om det er et huskøb, du låner til, en andelslejlighed eller et bilkøb. Bliv klogere på tinglysning her.

Typisk siger man i det hele taget, at der er udgifter på 5 procent af købsprisen forbundet med et boligkøb, og det gælder for eksempel tinglysningen. Det er bare udgifter, man ikke kan komme uden om, og derfor er det en ret god regel at regne med.

Hav sikkerhed i dit arbejde

Selvfølgelig skal du også kunne betale lånet tilbage. Ganske vist over længere tid og mange år, men når du låner penge i enten et realkreditinstitut eller i din bank, så skal de have en eller anden form for sikkerhed på, at du kan betale tilbage. Derfor er det vigtigt, at du har et job, når du vil tage et så stort lån. Det behøver ikke nødvendigvis være et virkelig godt betalt job, men bare så godt et job, at du har mulighed for at betale tilbage.

Derudover, hvis du ikke allerede er det, så få dig meldt ind i en a-kasse. Så har du også den sikkerhed, hvis du skulle blive arbejdsløs. Her er et forslag Min A-kasse, som både er billig at være medlem af, men giver også mulighed for at du kan være medlemmen af a-kassen, selvom du skifter branche. Min A-kasse favner nemlig mange forskellige tværfaglige arbejdsgrupper. Bliv klogere på Min A-kasse her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *