Realkreditlån er historisk billige

Her i disse år er realkreditlån historiske billige, og de har faktisk aldrig været billigere. Efter finanskrisen ramte hårdt fra 2007 og nogle år frem, har centralbankerne sænket renterne for at stimulere økonomien. Det skriver Boliglaan.com.

Det har taget længere tid at komme ud af krisen end de fleste troede, og for at få gang i økonomien har centralbankerne sænket renten mere og mere. Her i år 2018 har vi minusrenter, hvilket vil sige at man faktisk kan få penge for at låne penge. Når man lægger bidragssatsen oven i renterne, så er den endelig rente dog ikke i minus.

Lån 80 % ved dit boligkøb

Realkreditlånet er et dansk fænomen, og fungerer anderledes end lånene i andre lande. Man kan låne op til 80 % af en boligs værdi i realkreditlån, dette er en grænse fastsat af politikerne.

Realkreditinstitutterne er dog ikke forpligtet til at yde så store lån, de laver selv en risikovurdering og ud fra denne fastsætter de så en grænse. Det er dog helt normalt, at man i de større byer kan få lov til at låne 80 % af boligens vurdering som realkreditlån. Resten skal så finansieres af banklån og udbetaling. Normalt 15 % banklån og 5 % udbetaling.

Der har dog været meget politisk debat om realkreditlån i ydreområderne. Her kan man som regel ikke få lov til at optage så store lån, da realkreditinstitutterne vurderer at der er større risiko for misligholdte lån i de områder.

Dette har bevirket at det i forvejen pressede boligmarkedet i udkants Danmark er blevet endnu svagere, da der ikke er den samme adgang til de billige lån.

Fast eller variabel rente

Fastforrentede lån er den sikreste form for realkreditlån. Når man optager et sådan lån, så kender man renter i hele lånets levetid. Du ved dermed præcis hvad du kommer til at betale i renter og afdrag og kan tilpasse økonomien efter dette.

Der er dog intet, som kommer gratis, når vi taler om økonomi. For at få denne sikkerhed må man acceptere en højere rente, da det koster penge at købe sikkerhed.

Forventer man at renterne vil stige snart, kan det være en god ide at tage et fast lån. Regner man derimod med at renterne vil falde, så skal man tage eventuelt tage et variabelt lån.

Svært at spå om fremtiden

Hvis der er noget historien har lært os, så er det at ingen kan med sikkerhed gætte fremtiden inden for økonomien. Der er derfor heller ingen som med sikkerhed kan sige, hvordan renterne vil udvikle sig de kommende år.

Det skal man huske, hvis man overvejer at tegne et variabelt lån. Selvom renten er lav i dag, så kan det så helt anderledes ud bare om nogle få år.

Man kan derfor komme i en situation, hvor ens lån stiger flere procent, hvilket kan blive rigtigt dyrt for økonomien. Man bør derfor kun tegne et variabelt lån, hvis man har overskud i økonomien og stadig kan betale, selvom renter skulle stige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *